A 78 milliós szolidaritási hozzájárulás javaslata verte ki a Lengyelek biztosítékát

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Egy javaslat szerint az Európai Unióba érkező menekültek automatikusan átirányíthatóak lennének egy túlterheltnek minősített tagállamból egy másik tagországba. Ehhez az elutasító országnak menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) szolidaritási hozzájárulást kellene fizetnie.

 

 

Az Európai Bizottság által szerdán javasolt automatikus menekültelosztási mechanizmus elfogadhatatlan, sérti az uniós tagállamok jogait – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter. Blaszczak egy szerdai varsói sajtóértekezletén rossznak és értelmetlennek minősítette a javasolt rendszert, mely szerint az Európai Unióba érkező menekültek automatikusan átirányíthatóak lennének egy túlterheltnek minősített tagállamból egy másik tagországba. Ez sérti a tagállamok jogait – szögezte le.

 

Arra vonatkozóan, hogy az uniós tagállamok – menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) szolidaritási hozzájárulás fejében – ideiglenesen megtagadhatnák az átvállalást, Blaszczak feltette a kérdést: Miféle elv ez, mely szerint egy adott államnak ki kell váltania azt, hogy nem fogad be menekülteket? Ennek semmi értelme  – tette hozzá.

 

Blaszczak hangsúlyozta: a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya – elődjétől eltérően – következetes lesz a menekültelosztási kvóták kérdésében. Ezzel arra célzott, hogy a Polgári Platform vezette kormány tavaly szeptemberben beleegyezett a 120 ezer menekült elosztását előirányzó egyszeri kvótába, melynek értelmében Lengyelországnak mintegy 7 ezer migránst kellene befogadnia 2017 végéig.

 

Blaszczakéhoz hasonló álláspontra helyezkedett Rafal Bochenek kormányszóvivő is, aki elmondta: az Európai Bizottság szerdai javaslata bizonyos feszültségeket teremt, a kötelező kvóták megalapozatlanok, és sértik a tagállamok szuverenitását.