A keleti gazdaságpolitika eredményeiről vitázik a Fidesz és az Mszp

Belföldi hírek - szerző: GR

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint a keleti nyitás politikája semmilyen kézzel fogható eredményt nem hozott a kormányváltás óta. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára arra kéri a szocialista Szanyi Tibort, hogy ne vegye semmibe azon magyar cégek eredményeit, amelyek az elmúlt hónapokban komoly sikereket értek el a keleti piacokon.

A szocialista politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: kormányzati “szócséplés”, sok “méregdrága utazás” és néhány amorális gesztus – mint Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadása – tapasztalható volt ugyan, de a ciklus felének elteltével valódi eredménye nem volt a keleti nyitásnak.

Szanyi Tibor sürgette, hogy a kormány adjon részletes tájékoztatást a keleti államok vezetőivel folytatott tárgyalásokról, mindenekelőtt arról, hogy miben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szocialista párt elsősorban arra kíváncsi, “milyen elkötelezettséget vállalt” a kormányfő a paksi atomerőmű bővítésével, illetve üzemidő-meghosszabbításával kapcsolatban.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a keleti nyitás meghirdetése ellenére 2012 első tizenegy hónapjában – dollárban számolva – csaknem 20 százalékkal csökkent a kereskedelmi forgalom Ázsiával az előző évihez képest.

Szanyi Tibor hozzátette, semmilyen előrelépés nincs azokkal a megállapodásokkal kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor a kínai miniszterelnök-helyettessel kötött egyebek mellett a kínai fejlesztési bank egymilliárd eurós hitelkeretének felhasználásáról és a fővárost a Liszt Ferenc-repülőtérrel összekötő gyorsvasút megépítéséről.

Szíjjártó Péter szerint a komoly eredményeket nem kellene semmibe venni

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

“Szanyi Tibortól tisztelettel azt kérem, hogy ne vegye semmibe azon magyar cégek eredményeit, akik az elmúlt hónapokban komoly eredményeket értek el a keleti piacokon, ne vegye semmibe azt a kereskedőház-rendszert, amellyel a magyar munkavállalók 75 százalékát foglalkoztató kis- és középvállalkozások külpiaci tevékenységét segítjük” – kommentálta az ellenzéki politikus szavait az államtitkár.

Hozzátette: “ha a szocialista kormányok nem rombolták volna le az ország keleti kapcsolatait, akkor nem kellene most a nulláról kezdenünk mindent”.

Balla Mihály is méltatta az eredményeket

Magyarország a keleti nyitás politikájával a globális világgazdaság változásához alkalmazkodik – reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében a szocialista Szanyi Tibor hétfői szavaira Balla Mihály, az Országgyűlés Külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Balla Mihály erre válaszul azt írta, hogy ami a szocialisták számára “semmi”, az másnak a megélhetést és a munkahelyet jelenti. Szemben a baloldal “bankár típusú kormányzásával, amely a külföldi tőke számára tett feltétel nélküli gesztusokat és tönkretette a magyar vállalkozásokat”, a Fidesz gazdaságpolitikája a nemzeti érdek érvényesítéséről és a hazai vállalkozások versenyképességének növelése melletti elkötelezettségről szól – közölte.

Arra is kitért, hogy minden olyan piacot kihasználnak, legyen az nyugaton vagy keleten, amely a magyar vállalkozások számára kedvező lehet, amellyel több magyar terméket tudnak eladni és több munkahelyet tudnak teremteni. Hangsúlyozta, hogy ennek köszönhetően egyre több magyar vállalat kerül helyzetbe külföldön.