Állatvédelmi törvény – a mikrochip

Életmód - szerző: KT

A kutyatulajdonosoknak egy éppen aktuális és nagyon fontos kötelezettségnek kell eleget tenni. 2013. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak úgy tarthatóak meg, ha megkapják elektronikus, egyedi azonosítójukat. Ennek elmulasztása komoly bírsággal sújtható.

A tervek szerint 2013-ban elvégzik az ebek összeírását is. A mikrochip elhelyezésének költsége 3500 forint, egyszeri kiadás. Ebben benne van az állatorvosi vizsgálat, az elhelyezés és egyben a regisztrációs költség is.

Miért fontos?

Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához. Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, ez mivel jár. Sok idegeskedés, a keresésre fordított idő, esetleg pénz. Ráadásul nem is gondoljuk, hogy ez alatt az idő alatt a kutya mit él át. Csavarog, éhezik, fél, fagyoskodik. Bántalmazzák, összeszed különböző betegségeket, sérüléseket, nem beszélve az összetört lelkéről. Menhelyre kerül, ahonnan esélye sincs többé kikerülni, és élete végéig ott élhet bezárva. A legrosszabb esetben bekerül egy gyepmester telepre, ahol 14 napig ketrecben tartják, majd ha nem jelentkezik érte senki, elaltatják.

Maga a mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulában egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A chip beültetése egy fájdalommentes, néhány perces beavatkozás, amely nem több, mintha egy oltást kapna a kutyus.

Sok állatvédő – joggal – attól fél, hogy a törvény bevezetése miatt, ezekben a hónapokban még több kutya fog az utcára kerülni. Sok kutyatulajdonos plusz teherként könyveli el ezt a kötelező kiadást, és inkább szélnek ereszti kutyáját. Kérünk mindenkit, ezt nagyon fontolja meg. Vegyük végre tudomásul, hogy ez a felelős állattartás egyik alapvető követelménye.

A folytatásban: Állatvédelmi törvény – szaporítók, tenyésztők

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete Vezetősége