Az önkormányzatok helyzetéről máshogy vélekedik a jobb és baloldal

Belföldi hírek - szerző: GR

A hétfői napon látott napvilágot az MSZP és a FIDESZ különböző álláspontja az önkormányzatok helyzetéről és múltjáról.

(Fotó: mszp.hu)

Az MSZP szerint a kormány becsapta az önkormányzatokat, és az elvont feladatok finanszírozásához szükségesnél több pénzt vett el tőlük.

Varga Zoltán, a szocialisták önkormányzati kabinetvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az önkormányzatok nagyjából 150 milliárd forinttal többtől estek el idén, mint amit az eddig általuk ellátott feladatok központosítása indokolt volna.

Szerinte így kijelenthető, hogy a 2013-as költségvetés legnagyobb vesztesei a helyhatóságok, amelyek közül több nagyon nehéz helyzetbe került, főleg azok, ahol kevesebb a helyiadó-bevétel.

Az ellenzéki politikus, aki önkormányzati miniszter volt a Bajnai-kormányban, arról is beszélt, hogy nem valósult meg a kabinet által ígért feladat alapú finanszírozás, így sok esetben a településeknek saját költségvetésükből kell hozzájárulniuk például az óvodai dolgozók bérének kifizetéséhez, illetve újabb adókat kell kivetniük.

Fidesz: a kormányoldal elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában

A Bajnai-kormány az utolsó költségvetés készítésekor több mint 150 milliárd forintot vont ki az önkormányzati szektorból, a szakadék szélére sodorva ezzel az önkormányzatok jelentős részét – reagált a szocialista Varga Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Fidesz-frakció, hangsúlyozva: mind a képviselőcsoport, mind pedig a kormány elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában, amire jó példa az adósságkonszolidáció.

(Fotó: fidesz.hu)

Láng Zsolt, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy az MSZP önkormányzati kabinetvezetője, aki önkormányzati miniszter volt a Bajnai-kormányban, hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány becsapta az önkormányzatokat, amelyektől nagyjából 150 milliárd forinttal több pénzt vontak el idén, mint amit az eddig általuk ellátott feladatok központosítása indokolna.

Mind a Fidesz-frakció, mind az Orbán-kormány régóta elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában, a hitelek újratermelődésének megállításában – rögzítette Láng Zsolt. Utalt arra, hogy 2011-ben új önkormányzati törvény született, amely megújítja az önkormányzati rendszert és 2012-ben hatályba lépett a gazdasági stabilitásról szóló törvény, amely a korábbiaknál szigorúbban szabályozza az önkormányzatok adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásának szabályait.

„Az önkormányzatok gazdasági helyzetének biztosítása érdekében a kormány soha nem látott mértékű segítséget nyújt a településeknek adósságkonszolidáció formájában. Ennek során az állam az 5000 fő alatti települések esetében 1710 település 3848 szerződése vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújt támogatást, az 5000 fő feletti települések konszolidációjának mértékéről a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak” – hívta fel a figyelmet Láng Zsolt.

(Forrás: MTI)