Balog Zoltán: hatékonyabbá vált a magyar felsőoktatás

Baranya - szerző: HH/MTI

Az emberi erőforrások minisztere szerint a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű, másfél éve indult stratégia nyomán a korábbiakhoz képest hatékonyabban működő, strukturáltabb felsőoktatási rendszer jött létre Magyarországon.

 

 

Az elmúlt másfél évben azon dolgoztunk, hogy egy biztos anyagi és jogi alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a magyar és a nemzetközi munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó és a nemzetstratégiai céloknak megfelelő felsőoktatási rendszert teremtsünk – fogalmazott Balog Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén.

 

Átalakult az ország képzési szerkezete, intézményhálózata – emelte ki a miniszter, aki az értékalapú tudás és a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a közneveléssel és a felsőoktatással kapcsolatban.

 

Emlékeztetett arra, hogy szeptembertől számos főiskola az alkalmazott tudományok egyetemévé vált, illetve látványosan bővültek a duális képzés lehetőségei. Kiemelte, hogy a doktorandusz-hallgatók egy 2+2 éves rendszerben kezdhetik meg képzésüket.

 

Szólt arról is, hogy a 2010 első negyedévében 3,7 százalékos diplomás munkanélküliségi rátát az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra sikerült mérsékelni. A diplomások foglalkoztatásában jelenleg Magyarország áll a legjobban Európában – jelentette ki.

 

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a diákok felsőoktatás iránti bizalma újra erősödik: idén öt százalékkal nőtt az intézményekbe jelentkezők száma, amely meghaladja a 111 ezret. Jövőre és 2018-ban is folytatódik a felsőoktatási dolgozók idén kezdődött béremelése – jelezte a politikus. A pedagógus életpálya-modellre térve örömtelinek nevezte, hogy az előző évekhez képest idén 30 százalékkal többen jelentkeztek tanári pályára.

 

A miniszter az eseményen javaslatot tett a jövőre alapításának 650. évfordulóját ünneplő pécsi egyetem jubileumi eseményei állami támogatásának a jelenlegi 565 millió forintos összegről 650 millió forintra növelésére is.

 

Az ünnepi szenátusi ülésen Balog Zoltán és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Trefort Ágoston-díjat adományozott Kovács Bélának, a PTE jogi karának dékáni hivatalvezetőjének, Lehocki Balog Andreának, Szegedi Tudományegyetem orvoskarán működő külföldi hallgatók oktatási központ vezetőjének, Nagy Rezsőnek, az Óbudai Egyetem műszaki karának főiskolai docensének, Pupus Tibornak, a Pannon Egyetem Georgikon karának professzorának, valamint a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának nyugalmazott főiskolai tanárának, Fülöp Lászlónak.

 

 

Jancskárné Anweiler Ildikó PTE műszaki és informatikai karának főiskolai docense, Kránicz János, a pécsi egészségtudományi kar professor emeritusa és Pajor László a PTE orvoskarának egyetemi tanára Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehetett át a politikusoktól.

 

Balog Zoltán a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki kinevezését Csépe Valériának, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levező tagjának, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának professzora részére adta át. A bizottság tagságára szóló megbízatást Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke vehette át.