CNN: Észak-Korea „a közeli napokban vagy hetekben” rakétát indíthat

Nagyvilág - szerző: GR

Észak-Korea feltehetően azt tervezi, hogy „a következő napokban vagy hetekben” rakétát indít – írta csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyre hivatkozva a CNN hírportálja.

Az amerikai illetékes közölte: az elmúlt napokban „elfogott” észak-koreai információk szerint Phenjan esetleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi. Szakértői vélemény szerint nem kizárt, hogy ez április 15-én, Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető, államalapító születésének évfordulóján történik meg.

Egyelőre nem világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés – olvasható a CNN hírportálján.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter Szöulban egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát telepített keleti partvidékére feltehetően egy hamarosan végrehajtandó kísérleti indítás céljából, de hadgyakorlat is szóba jöhet. Kim szerint a rakéta a jelek szerint nem az amerikai szárazföld ellen irányul.

A Pentagon szerdán jelentette be hogy elővigyázatosságból THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepít Guam szigetére. Korábban azt közölte az amerikai védelmi minisztérium, hogy úgynevezett lopakodó bombázók és vadászgépek mellett két-két tengeri telepítésű radart, valamint rakétaelhárító rombolót vezényel a Koreai-félsziget térségébe.

A CNN egy amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az Obama-kormány az elmúlt hetekben egy előre megírt forgatókönyv szerint reagált az észak-koreai „retorikára és provokációkra”, ám az, hogy a rakétavédelem egyes elemeit közelebb helyezték a Koreai-félszigethez, nem volt része az eredeti elképzelésnek.

Chuck Hagel védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok „komolyan veszi” a Guamra, a Hawaii-szigetekre és a nyugati partvidékre vonatkozó észak-koreai fenyegetéseket.

A feszültség azt követően éleződött ki ismét a Koreai-félszigeten, hogy Észak-Korea decemberben nagy hatótávolságú rakétával, februárban pedig egy föld alatt felrobbantott nukleáris szerkezettel hajtott végre kísérletet. A phenjani lépések nyomán az ENSZ megszigorította az Észak-Koreával szembeni szankciókat, az Egyesült Államok pedig az eddigi éves rutinnak megfelelően közös tavaszi hadgyakorlatot kezdett a dél-koreai hadsereggel.

Japán felkészült a legrosszabbra Észak-Korea fenyegetőzései miatt

A japán kormányszóvivő csütörtöki bejelentése szerint Tokió „felkészült a legrosszabb eshetőségre” is Phenjan folyamatos fenyegetései és provokációi fényében, miközben a védelmi miniszter közölte, hogy Japán az Egyesült Államokkal együttműködve válaszolni fog egy esetleges észak-koreai rakétakilövésre.

(forrás: The Asahi Shimbun)

Szuge Josihide kormányszóvivő elmondta: Tokió Washingtonnal és Szöullal együttműködve szoros figyelemmel követi az észak-koreai eseményeket, miután Phenjan állítólag egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát helyezett át Japán felé néző keleti partvidékére.

Az esetleges rakétakilövéssel kapcsolatban Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter csütörtökön leszögezte: Japán „felkészül a válaszadásra”. Onodera emellett arra utasította beosztottjait, hogy fokozzák a hírszerzést és az Egyesült Államokkal való együttműködést az észak-koreai fejleményekkel kapcsolatban.

A miniszter szerint Tokió a rakétaelhárítás terén is egyeztetéseket folytat Washingtonnal, miután a Pentagon bejelentette, hogy elfogórakétákat telepít Guam szigetére az elkövetkezendő hetekben. Ivaszaki Sigeru tábornok, japán vezérkari főnök pedig arról számolt be, hogy a miniszter utasítására a hadsereg megkettőzi hírszerzési tevékenységét, és intenzívebbé teszi az információmegosztást az Egyesült Államokkal.

Szuga kormányszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínára és Oroszországra „fontos szerep” vár az Észak-Koreával kapcsolatos feszültség enyhítésében.

A bezárkózó kommunista rezsim a héten bejelentette, hogy újraindítja minden atomlétesítményét, lezárta a Dél-Koreával közösen üzemeltetett keszongi különleges gazdasági övezetet, valamint atomcsapással fenyegette meg Szöult és Washingtont. Phenjan korábban Japánban lévő amerikai bázisok elleni támadást is kilátásba helyezett.

(forrás: MTI / Pogár Demeter)