Helikopterrel ellenőrzik a parlagfüvet

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

Országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése – jelentették be a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szerdai sajtótájékoztatóján az MTI közlése szerint.

 

 

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a hatóságok a földi bejárás mellett három éve a levegőből is végzik a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. Rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek az időszűke miatt eddig kiestek a hatóságok látóköréből – tette hozzá. A pollenek nagy többsége a mezőgazdasági területekről érkezik, ezért ezeken a területeken igyekeznek leginkább visszaszorítani a fertőzést.

 

Egyetlen növényről több ezer életképes mag kerülhet a talajba és több millió pollen kerülhet a levegőbe. Az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár.

 

A parlagfű nagy koncentrációban leginkább a laza, homokos talajon jelenik meg. A legfertőzöttebb megyék között említette Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, a legtöbb bírságot is ezeken a területeken szabják ki. A büntetések mértéke 15 ezer és ötmillió forint között lehet. A tételt növelheti, ha a parlagfüves terület belterületen, iskola vagy óvoda környékén található.

 

Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságigazgatója elmondta, hogy míg néhány éve átlagosan tízmillió forint feletti bírságot szabtak ki a gazdálkodókra, tavaly már csak 2,5 milliót. Hozzátette: mindez nem tükröződik a pollencsapdák adataiban, hosszú időbe telik, mire pollenszámban kimutatható eredményeket tudnak elérni.

 

Az igazgató egy érdekes tényre hívta fel a figyelmet: olyan hatalmas mennyiségű – akár 50 évig is csíraképes – gyommag került a talajba az elmúlt 20-30 évben, hogy ha mostantól egyetlen parlagfű sem virágozna, az ükunokáink akkor is találkoznának a gyomnövénnyel. Szerinte az olyan, ökológiai szempontból nagyon kedvező helyen, mint Magyarország, a parlagfű kiirtása nem lehet cél, csupán jelenlétének és pollenkoncentrációjának radikális csökkentése.