Kerry a transzatlanti kapcsolatok és a szabadkereskedelmi megállapodás jelentőségét emelte ki Berlinben

Nagyvilág - szerző: GR

A transzatlanti kapcsolatok jelentőségét emelte ki keddi berlini bemutatkozó látogatásán John Kerry amerikai külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy elsőrendű fontosságú az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítása.

A washingtoni diplomácia vezetője az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését megelőző sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a transzatlanti kapcsolatok alakításában kiemelkedő szerepe van a német kancellár „példamutató vezetői munkájának”.

A kapcsolatok jelenlegi szakaszában a legfontosabb az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodást célzó tárgyalások sikeres lefolytatása – tette hozzá John Kerry. A szabadkereskedelmi övezet „munkahelyeket jelent a németeknek és valamennyi európainak és amerikainak, és hozzásegít az európai gazdaság beindításához”, az Obama-kormányzat ezért „prioritással” kezeli az ügyet – mondta az amerikai külügyminiszter.

Angela Merkel kifejtette: az EU-t és Amerikát nemcsak közös értékek kötik össze, hanem közös feladatok is. Együttes erőfeszítéssel törekednek egyebek között a szíriai válság megoldására, a közel-keleti békefolyamat előmozdítására és az Atlanti-óceán két partját összekötő szabadkereskedelmi övezet létrehozására.

John Kerry első tengerentúli útja részeként egynapos látogatást tett a német fővárosban, ahol az ötvenes években diplomata család gyermekeként több évet eltöltött. Emlékeit egy ifjúsági fórumon idézte fel, amelyen a transzatlanti kapcsolatoknak az ötvenes évektől kibontakozott alakulását elemezve megállapította, hogy „szorosabb szálak fűznek össze minket, mint bármikor korábban”. Az Egyesült Államok és Európa együttműködésében „hatalmas lehetőségek” rejlenek, különösen a gazdaság területén – tette hozzá.

Az amerikai társadalom értékeiről szólva kiemelte: az Egyesült Államokat áthatja a vallásszabadság és a vallási tolerancia, valamint a politikai szabadság és a politikai tolerancia „szabad levegője”.

Kifejtette: gyakran felmerül, hogy a legfelső bíróság vajon miért enged felvonulni egyes csoportokat még akkor is, amikor „a lehető legprovokatívabb” demonstrációt rendezik és más csoportok számára sértő jelképeket használnak. Ennek az az oka, hogy a társadalmi berendezkedés a szabadságjogokra épül.

„Amerikában mindenkinek joga van ahhoz, hogy ostoba legyen, ha éppen az akar lenni. (…) Mi pedig ezt toleráljuk, ami szerintem olyan erény, amelynek megtartásáért érdemes harcolni” – mondta a washingtoni diplomácia vezetője, hangsúlyozva, hogy a kormány elkötelezett a szólás-, a vallás- és a gondolatszabadság védelme iránt.

Az amerikai külügyminiszter az Angela Merkellel folytatott megbeszélés előtt találkozott német kollegájával, Guido Westerwellével. A találkozón egyetértettek abban, hogy az iráni atomprogram kérdésében a diplomáciai megoldásra kell a hangsúlyt helyezni – hangzott el a két külügyminiszter közös sajtótájékoztatón. A szíriai válsággal kapcsolatban mindketten úgy vélték, hogy a szíriai civilek védelme érdekében fokozni kell a nyomást a damaszkuszi vezetésre. Ezzel összefüggésben üdvözölték, hogy a szíriai ellenzéki koalíció is részt vesz a Szíria barátai nevű országcsoport csütörtöki római konferenciáján.

A transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás mindkét félnek előnyös lenne, a megállapodás a gazdasági növekedés ösztönzésének és a foglalkoztatás bővülésének az esélyét teremtené meg az Atlanti-óceán mindkét partján – hangsúlyozta az amerikai és a német külügyminiszter. Guido Westerwelle kiemelte, hogy az övezet létrehozásával az államadósság növekedésének veszélye nélkül lehet ösztönözni a gazdaságot. Hozzátette, hogy már az idén nyáron el kell indítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

John Kerry hétfőn Londonban kezdte meg első tengerentúli látogatását külügyminiszterként. Útja során összesen kilenc országot érint Európában és a Közel-Keleten. Berlinben megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, aki külön azért utazott a német fővárosba, hogy találkozhasson az amerikai diplomácia új vezetőjével.

(forrás: MTI -Bálint Marcell)