Két év türelmi idő a kutak bejelentésére

Belföldi hírek - szerző: Kótány Jenő

A jelenleg ingyenes helyett a vízgazdálkodásról szóló törvény tervezete szerint vízhasználatnak minősül, és ennek köszönhetően pedig fizetni kell a jövőben a halastavak és rizsföldek feltöltésén kívül a mezőgazdasági öntözésért is.

 

 

Míg utóbbi esetében 500 köbméterig marad az ingyenesség (illetve ha valaki azt csapadékos időszakban fogta fel és tárolta el úgy azért továbbra sem kell járulékot fizetni), előbbi kettőnél annak mértéke még nem ismert. Mindazok, akik talajvízkutat fúrtak, fúrattak, azt legkésőbb 2018. szeptember 30-ig be kell jelenteni. Ennek célja a feketegazdaság visszaszorításán túl a vízgazdálkodás fenntarthatóságának biztosítása.

 

A bejelentéssel a tulajdonosok bírságmentesen engedélyeztethetik az eddig illegálisan, vízjogi engedély nélkül üzemeltetett mezőgazdasági öntözőkútjukat. Fontos tudni, hogy a házi felhasználásra, a kertekben fúrt kutakra a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik! Aki viszont a megjelölt időpontig nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, komoly bírságra számíthat, melynek összege magánszemély esetében 300 ezer, cég esetében 1 millió forint lehet.