Közút – Baranyában a legrosszabb utakon autózhatunk

Baranya - szerző: HH

Az utak burkolatának állapotát egy ötfokozatú skálán osztályozta a Magyar Közút. Az egyes a legjobb, az ötös a leggyengébb minősítést jelenti a rendszerben, ahol megyénk több szempontból is a legrosszabbak között teljesített.

 

Az utak állapota Veszprémben a legjobb a maga hármas átlagával, a legrosszabbak pedig Komárom-Esztergomban 4,5-tel – állítja egy kormányközeli lap. Somogyban ez a mutató 3,6-os: hajszálnyival jobb, mint a Tolna és Baranya 3,7-es átlaga, ám az is hozzátartozik, hogy Zalában és Vasban összességében még rosszabb az utak állapota (4,1-4,1), mint a Dél-Dunántúlon – közölte az Közút.

 

Az utak egyenetlenségét is osztályozták az ötfokozatú skálán. A megyék közötti eltérések kevésbé jelentősek, mint amikor az útburkolat épségét vizsgálták. Az egyenetlenség terén a legjobb Fejér megye osztályzata (2,4), a legrosszabbnak pedig Győr-Moson-Soproné és Baranyáé (3,1) bizonyult. Az országos átlag ebben a tekintetben 1,3.

 

A megyék adatai a legjobb 1,1 (Nógrád) és a legrosszabb 1,5 (Komárom-Esztergom, illetve Bács-Kiskun) között szóródnak, vagyis kevesebb lett a nyomvályúk száma, és ez a közutasok munkáját igazolja vissza.

 

Ha az egész országot nézzük, az utak burkolatállapota a 3,9-es átlagról 3,8-ra javult tavaly. Azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ország különböző részein közlekedő autósok egymástól nagyon eltérő tapasztalatokat szerezhetnek – összegzett az állami Közút.