Mozdulnak az elektromos bringák az Ős-Dráván

Helyi - szerző: HH

Az intelligens kerékpár kölcsönző rendszer üzemeltetője, a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. szakmai konferenciát rendezett Harkányban. A szerdai rendezvény témája az Ős-Dráva több településén elhelyezett elektromos hajtású kerékpárok beillesztése volt a térség turisztikai életébe.A rendezvényen több szakmai résztvevő mellett Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is jelen volt. 

 

 

A jövőkép egy olyan elektromos kerékpáros turisztikai hálózat megteremtése, mely egységes vonzerőt teremt a bel- és külföldi turisták számára – fogalmazta meg a szervezet. A megvalósítás a térség turisztikai résztvevőivel együttműködve fejlődhet igazán, ezért a közeljövőben kiterjedt partnerségi kapcsolatok építésbe kezd a Zöld Kerékpár csapata. Partneri körökbe potenciálisan beletartozhatnak a régió szállodái, vendéglátói, kistermelői, turisztikai látványossággal rendelkező települései és turisztikai egyesületei.

 

Bejelentették a kölcsönzési koncepciót

 

Sikeres együttműködés esetén az aktív turizmus élvezői a kerékpárosokon kívül a szolgáltatást nyújtó szálláshelyek, éttermek és egyéb turisztikai desztinációk, ahol a kerékpárosok fizető szolgáltatásokat vesznek igénybe. A fejlesztések egyike, a helyi lakosságnak lehetőséget teremtő kölcsönzési koncepció a konferencián került bejelentésre. Az éves bérletet minden olyan személy kiválthatja, aki az elhelyezett állomások településeinek lakosa. Bérletet váltani hamarosan a kihelyezett Partner pontokon lehet, kedvezményes, 3650 forint+ÁFA áron.

 

A meghívott szakértők előadásaiból világosan kitűnt, hogy a térség rendelkezik minden olyan adottsággal, mely potenciális kerékpáros paradicsommá teheti az Ormánság és Villány térségét. Reigl Gábor a Baranya Megyei Önkormányzat főépítészének mondandója többször érintette az Európai Kerékpárút Hálózat (Euro Velo) nyomvonalának becsatlakozását a térség kerékpáros útvonalaiba.

 

Vidékfejlesztési stratégia részeként a Leader program vezetője, Szarkándi Lajos mutatta be, miként állíthatnak elő a kisvállalkozók mimnél színvonalasabb termékeket, illetve szolgáltatásokat a program keretein belül. Rendszeres kerékpár túrák szervezésével valamint jó marketing kommunikációval minél szélesebb célcsoportot vonna be a kerékpáros turizmus világába. Ehhez a feladathoz rendelkezik a szervezet megfelelő tapasztalattal és humánerőforrással. Felajánljuk együttműködésünket a térség kerékpáros turizmusának felemelkedése érdekében – jelentette ki a felelős szakértő.

 

A Public Bike System Hungary Kft. 2015 nyarán telepítette Intelligens Turisztikai Kerékpár Kölcsönzőit az Ős-Dráva Program keretében. A projekt 5 településen – Harkány, Vejti, Vajszló, Kémes, Sellye – összesen 70 kerékpárt és 5 gyűjtőállomást helyezett el az Ormánságban, melynek az üzemeltetését a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. végzi.

 

Az Elektromos Rásegítésű, úgynevezett Pedelec hajtású kerékpárokat és a hozzájuk tartozó dokkoló rendszert a Public Bike System Hungary gyártotta. Hasonló, bár városi közegben működő kölcsönző rendszer már 2015 Októbere óta működik Kaposváron.