Navracsics: Reding részrehajló Magyarországgal szemben

Belföldi hírek - szerző: GR

Viviane Reding uniós biztos részrehajló Magyarországgal szemben – jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, Budapesten újságírók előtt.

A biztos politikai szerepet vállal, amikor egy tagországot “kiszúr” magának, pedig Magyarország ugyanolyan jogokkal bír, mint az unió többi tagállama – hangsúlyozta a miniszter, miután részt vett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara konferenciáján.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Reding alkalmas-e a biztosi pozíció betöltésére, Navracsics Tibor úgy válaszolt: “ezt nem nekem kell megítélnem (…), de alapvetően megingott a bizalmam”.

A miniszter felidézte, hogy a biztos nyilatkozatai a tények hiányos ismeretéről árulkodnak, a valóságnak nem megfelelően hivatkozik egyes dokumentumokra, például a kettőjük közötti levelezés kapcsán. Továbbá a magyar kormánypárti politikus szerint téves az uniós biztosnak az a hivatkozása is, hogy a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos európai bírósági döntés a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintené, hiszen a luxembourgi székhelyű uniós szerv csupán azt állapította meg, hogy a magyar szabályozás kor szerinti diszkriminációt okoz.

Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: a biztos álláspontja politikai “csúsztatás, amit vissza kell utasítani”.

A Tobin-üggyel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy vannak félelmei, mert annyi kellemetlenség történt már az eset kapcsán.

A közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy a két kisgyermek halálát okozó gázolás miatt egy évtizede jogerősen elítélt ír férfi visszatérne Magyarországra, hogy megkezdje 11 hónapos szabadságvesztés büntetését. Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta, hogy az ír igazságügyi minisztérium a napokban felvette a kapcsolatot a magyar tárcával, egyeztetések folynak, de jogilag nem kényszeríthető ki a jogerős ítéletben kiszabott büntetés végrehajtása. Navracsics Tibor hozzáfűzte, hogy amíg hivatalban van “ez az ügy nem fog nyugodni”.

(forrás: MTI)