Negyed évszázados múltja van Harkányban csontjaink vizsgálatának

Helyi - szerző: HH

Maximális csonttömegünk harminc éves korunkig alakul ki, ezt követően csak vesztünk belőle. Ötven éves kor felett pedig kimondottan előtérbe kerül a csontsűrűség-vizsgálat fontossága. A vizsgálat a harkányi kórházban több, mint két évtizedes múltra tekint vissza.

 

 

A DEXA vizsgálat során a csontok ásványianyag tartalmát mérjük és a gép beépített programjának segítségével a kockázati tényezőket felhasználva kiszámolható a lehetséges törés százalékos valószínűsége – ismertette Morellné Reizer Ibolya röntgenasszisztens. Mint elmondta, a vizsgálat egy tíz évre szóló prognózist is felállít.

 

Korábban kell szűrni, mint ahogy problémát okoz

 

A csontsűrűség mérést 50 év felett minden esetben célszerű elvégeztetni – mutatott rá Morellné Reizer Ibolya. Kiemelte: annak, akinek a családjában ismert csontritkulás van, már 40 éves kortól ajánlott a vizsgálat elvégzése. Csontritkulás esetén egyszerű kezeléssel megelőzhető az elgyengült csontok idősebb korban elforduló törése.

 

A géppel korai stádiumában is diagnosztizálható az oszteoporózis, mely a vese, a máj és a felszívódási zavarokkal küzdők, valamint a szteroidkezelésen átesettek számára is fenyegető veszély lehet.

 

A vizsgálatot szakorvosi beutalóval lehet igénybe venni. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban két régió felmérést tudják elvégezni, ez a gerinc és a csípő.

 

Nem kell készülni rá

 

A DEXA vizsgálat közel tíz percet vesz igénybe. Amint azt Morellné Reizer Ibolya ismertette, a vizsgálóasztalon utcai ruhában mozdulatlanul kell feküdni, míg a gép lassan mozgó része elhalad az adott testrész felett. Egyedül arra kell ügyelni, hogy a vizsgált területen ne legyen fém.

 

 

Működési elve szerint a DEXA egy röntgen berendezés. Egy vizsgálat megközelítőleg olyan sugárterheléssel jár, mint aminek egy magasan szálló repülőgép fedélzetén vagyunk kitéve.

 

Szakorvos értékeli

 

A gép egy kétdimenziós képet alkot és mérési adatsort közöl, melyet számítógép dolgoz fel és szakorvos értékel ki. A diagnózis felállítása azonban már a szakavatott röntgenasszisztensek munkájával kezdődik: vizsgálat előtt a korábbi betegségek, törések, családi kórtörténet is rögzítésre kerül, mely információk elengedhetetlen tényezői a gép által felállított, tíz évre előremutató kockázatelemzésének. Ez elárulja, hogy mekkora esélye van egy csontritkulásból eredő törés bekövetkeztének. A DEXA a csípőre vonatkozóan külön is felállít egy erre vonatkozó prognózist.

 

 

Minden nap kalibrálják

 

A harkányi kórházba 1993-ban került először csontsűrűség-mérő berendezés. Akkor egy alkar vizsgálatára alkalmas készülék, majd egy Norland típusú, teljes test képalkotásra alkalmas gép került az intézetbe.

 

A mostani Hologic berendezés szintén képes teljes test felett áthaladni, továbbá izom- és zsírtömeg vizsgálatára is alkalmas. A gép az egyik legkorszerűbb nem csak a régióban, hanem kategóriájában is.