Nincs még járvány, és nem késő az oltást sem beadatni

Helyi - szerző: HH

Baranya megyében még nem beszélünk influenzajárványról – mondta Hetesi Csilla, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház népegészségügyi ellenőre. A főnővért a betegség megelőzéséről, sajátosságairól kérdeztük.

 

 

Az influenza egy erősen fertőző vírusos megbetegedés, mely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követelhet. Általános tünetei közé a magas láz, felső légúti panaszok, fej- és izomfájdalom mellett a hidegrázás, borzongás, levertség és rossz közérzet is tartozik – ismertette Hetesi Csilla.

 

Kialakulása esetén tüneti kezelést alkalmazunk, és bizony ki kell feküdni, amire a mai rohanó világunkban sokszor nincs idő, ezért is alakulhatnak ki olyan szövődmények, mint például a bakteriális felülfertőződésből eredő tüdőgyulladás vagy a fellobbantott krónikus hörghurut, esetleg agyvelő- vagy agyhártyagyulladás.

 

Jelen pillanatban nincs a megyében járvány, habár észleltek néhány influenza-szerű megbetegedést – mondta a főnővér, hozzátéve: a megbetegedések száma nem érte el a járványküszöböt, azaz a fertőzött lakosság azon számát, amivel kapcsolatban járványról beszélhetünk. A járványküszöb Magyarországon a heti 15.000 megbetegedést jelenti.

 

Mit tehetünk a megelőzése érdekében?

 

Az influenzával kapcsolatban kifejezetten veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a 60 év felettiek mellett a krónikus belgyógyászati vagy légzőszervi betegségben szenvedők – például az asztmások vagy a csökkent légzésfunkciójú betegek. Magasabb kockázati csoportba tartoznak a cukorbetegek, a magas vérnyomással bírók, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségben szenvedők, és a várandósok is.

 

A megelőzésben nagyon fontos része a higiénés szabályok betartása, a kézmosás. Oda kell figyelni a tüsszentési, köhögési szokásokra is: ne textil zsebkendőt használjunk, az egyszer használatos papírzsebkendőt pedig valóban csak egyszer használjuk!

 

Ügyelni kell az elfogyasztott folyadék megfelelő mennyiségére, a megfelelő C-vitamin bevitelre, ám a megelőzés leghatékonyabb módja az évenként kérhető védőoltás. A kórházban is megtörtént a felmérés, az egészségügyi dolgozók igény szerint kaptak védőoltást.

 

Fontos minden évben védőoltást kérni? Meddig óv a tavaly kapott ellenanyag?

 

Egy korábban átvészelt fertőzés nem nyújt védettséget egy következő évben jelentkező, módosult vírus ellen – mondta Hetesi Csilla, magyarázva: a vírus szerkezetében folyamatosan történnek apróbb változások, ezért is alakulnak ki újabb és újabb járványok és ezért is kell minden évben újabb oltóanyagot kifejleszteni és oltatni magunkat.

 

A megkapott védőoltás 2-3 héten belül fejti ki hatását. Azért adjuk, hogy az influenza által okozott tünetek súlyosságát, és az általa kialakuló esetleges szövődményeket, halálozást megelőzzük.

 

Az oltást még most sem késő beadatni. Ingyenesen, a háziorvosnál lehet igényelni.

 

Ha elkaptuk a betegséget?

 

A betegség lefolyása személyenként változó, jellemzően 4-7 nap alatt vagyunk túl rajta.

 

Az influenza egy nagyon könnyen terjedő vírus, lehetőleg kerüljük a tömeget, nagyobb társaságokat. Ha észleljük magunkon a tüneteket, forduljunk orvoshoz – ezt sajnos kevesen teszik meg.

 

A betegségben tüneti kezelést alkalmazunk, mint például a lázcsillapítás. Fogyasszunk sok folyadékot, cseréljük gyakran az ágyneműnket, figyeljünk a higiéniai szabályokra, elsősorban az alapos kézmosásra. Szellőztessünk gyakran.

 

Hetesi Csilla | Siklóson született, ott is nőtt fel. Az általános iskola elvégzése után a pécsi Janus Pannonius Szakközépiskolába járt, ahol általános ápoló és asszisztensként 1986-ban végzett. Ezt követően kezdett a harkányi kórházban dolgozni, mint osztályos nővér. Az elmúlt években megannyi képzést teljesített sikerrel, a főiskolán párhuzamosan végezte a népegészségügyi ellenőri, valamint a diplomás ápoló szakot. Kórházunk higiénés nővére 2009 óta végzi a