Önkormányzati adóslista: Alsómocsolád az élen, Harkány a második

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Máté István / MNO

Az egy főre jutó adósságot tekintve Alsómocsolád rendelkezik a legnagyobb adósságállománnyal a hazai települések közül– derült ki abból az adósságállomány-listából, amelyet a Belügyminisztérium juttatott el lapunkhoz. A megyei jogú városok közül Pécs több mint 43 milliárdos tartozást görget maga előtt.

Az egy főre jutó adósságot tekintve legeladósodottabb Alsómocsoládon egy főre 1,45 millió forint jut – derült ki abból az exkluzív adósságállomány-listából amelyet a Belügyminisztérium juttatott el az MNO-hoz. Budapesten a legnagyobb adósságállománnyal az V. kerület rendelkezik, amelynek értéke 14,9 milliárd forintra rúg. A legkisebb adósság a XI. kerületben van, ahol egy főre csupán 1639 forint jut.

A megyei jogú városok közül Pécs 43,6, Miskolc 35,3, míg Szeged 27,2 milliárdos adósságot görget maga előtt, ami 164 314 forintot jelent egy főre lebontva. A kis települések közül a Bács-Kiskun megyei Uszód rendelkezik a legelenyészőbb adóssággal, ahol egy főre csupán három forint jut. Esztergomban a csecsemőktől az aggastyánokig 794 608 forintos terhet kénytelen cipelni mindenki.

A budapesti szocialista polgármesterek által vezetett kerületek közül Pesterzsébeten egy főre 71 626 forint adósság jut. Az MSZP-s Schwartz Béla által vezetett Ajkán 168 016 forint teher jut minden emberre, míg a szintén szocialista vezetésű Dorogon 162 887 forint. A szintén MSZP-s Szirbik Imre vezette Szentesen 188 500, az ugyancsak szocialista Faragó Péter által irányított Sajószentpéteren 153 649, Kazincbarcikán pedig, ahol az MSZP-s Szitka Péter vezeti a várost, 216 053 forint adósság jutott egy főre.

2013 közepéig megállapodnak

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságának idei teljes mértékű rendezését az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság remekül teljesített 2012-ben, és előállította az ehhez szükséges százmilliárd forintot. Hozzáfűzte, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében 2013 közepéig minden érintettel egyenként megállapodnak.

Ki kell váltani az önkormányzatokat abból az adósságcsapdából, amit a szocialista kormányok okoztak – ezt jelölte meg a kormány céljának pénteken Lázár János. A kabinet azt is mérlegeli, hogy mit kezdjen azokkal a városokkal, amelyeknek nincsen kiváltandó hitelük. A kormányszóvivő a Hír TV-ben tett bejelentése szerint a tervek között az is szerepel: kisebb önrésszel szállnának be az európai uniós fejlesztésekbe. A korábban pont a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által irányított Hódmezővásárhelyen kezdődtek meg elsőként az egyeztetések az adósságátvételről.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, Önkormányzatok az adósság csapdájában című, októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam1956 önkormányzattól.

Szerdai helyzetértékelésükben londoni elemzők úgy vélekedtek: a magyarországi önkormányzatok adósságállományának esetleges átrendezése sokkal kevesebb veszteséget okozna a magyar bankrendszernek, mint a devizaalapú magánszektorbeli ingatlanhitelek tavaly lehetővé tett kedvezményes árfolyamú előtörlesztése, mivel ezúttal jóval kisebb összegről van szó.

(Magyar Nemzet Online, 2012. november 16.)