Putyin neonácikat lát Európában

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Egyre nyíltabban jelenik meg a neonácizmus Európában, ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a jelenség Lettországban és más balti államokban már mindennapossá vált – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Politika című napilapnak.

 

 

A lap csütörtökön közli a teljes interjút, azonban már ma is közölte a nácizmusra vonatkozó részletet.

 

Putyin úgy fogalmazott: sajnos a náci vírus elleni oltás, amelyet a nürnbergi perek idején Európa egyes országaiban kifejlesztettek, veszít erejéből. Ennek bizonyítékául a balti államokban tapasztalható egyre gyakoribb neonáci megnyilvánulások, de az ukrán neonáci csoportoknak tulajdonítja a keleti szomszédunknál történt februári alkotmányellenes puccsot is.

 

Az orosz elnök közös feladatul tűzi mindenki számára, hogy fellépjen a neonáci hősök dicsőítése ellen. Fontosnak tartja, hogy megakadályozzák a második világháború kimenetelének felülvizsgálatát. Emellett hangsúlyozta, hogy küzdeni kell a rasszizmus valamint az agresszív nacionalizmus és sovinizmus ellen.

 

Vlagyimir Putyin a Belgrád felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre érkezik a szerb fővárosba. A szerbek ezen a napon azt ünneplik, hogy 1944. október 20-án a 11 napig tartó véres harcok után a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg átvette az ellenőrzést az addig német megszállás alatt álló jugoszláv főváros felett.