Római kori kincseket találtak Baranyában

Baranya - szerző: HH

Több mint kétezer darab római kori bronzérmét találtak hétfőn Baranya megyében. A negyedik századi pénzt Hendinger Zoltán önkéntes fémkeresős lelőhely-felderítő fordította ki a földből, aki a Janus Pannonius Múzeummal áll szerződésben.

 

 

A kisméretű érmék eszmei és tudományos értéke azért igazán kiemelkedő, mert a megye ismert déli-délkeleti lelőhelyén, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs – jelezte a múzeum.

 

Gábor Olivért, a múzeum régésze kitér rá: ilyen mennyiségű pénzkincsre ritkán lehet ráakadni, bár az adott lelőhelyen valószínűsíthetőek voltak római kori leletek.

  

Az érméket egy önkéntes lelőhely-felderítő találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkereső, amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak átadja. A JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. A tervek szerint az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.