THE: a legjobb vidéki egyetem lett a PTE

Baranya - szerző: PTE/HH

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként.

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel az 401-500. hely között a Semmelweis Egyetem, míg a 601-800. hely közé rangsorolták az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet. Ez a PTE esetében tavalyhoz képest egy kategóriányi előrelépést jelent.

 

Miseta Attila rektor az eredmény alapján hangsúlyozta: a Pécsi Tudományegyetem fontos stratégiai célkitűzése, hogy a nemzetközi rangsorokban is előre lépjünk. Ebben a járványügyi helyzetben ennek talán még nagyobb jelentősége van, mivel még élesebb a verseny a külföldi hallgatókért. Arra is komoly hangsúlyt fektetünk, hogy a magas színvonalú oktatással párhuzamosan az infrastruktúránk is fejlődjön. Ennek már kézzelfogható eredménye a Modern Városok Program több elkészült, vagy hamarosan elkészülő beruházása – mondta a rektor.

 

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Ez az eredmény tehát egy igen komplex mérőszám, és a pécsi egyetem előrelépésében minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is. Ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma – ahogy az Miseta Attila rektor tanévnyitó beszédében elhangzott – már meghaladja az ötezret. Egyértelmű, hogy ez a kimagasló szám is hozzájárult ehhez az előkelő helyezéshez.