Zsibvásár lesz, nincs kitől félni

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A 2010 évi választások három polgármester- és megannyi képviselőjelöltje még átlátható helyzetet teremtett. A 2013 márciusi szavazás ezzel szemben sokak szerint zsibvásár lesz: a “Bédytől való félelem” már nincs úrrá a potenciális jelölteken, legyenek azok a közéletben eddig is résztvevő és most babérokra törő közszereplők, vagy a politikához semmit sem konyító de nagy önbizalommal bíró politikai kalandorok.  


Érdemes lesz megfigyelni, a harkányiak és a városvezetés számára eddig is borzasztó hasznos, véleményüket széljelző módjára változtató de amúgy jelentéktelen emberek most vajon hasznos riválissá lépnek-e elő, vagy új politikai pózba merevedve továbbra is csak zajos levélhordók maradnak.  


Egyszerűbb a választáson indulni, mint egy hétvégi bevásárlás  


A választásokon való indulás nem nagy kunszt. Az ajánlószelvényeket a választás előtt legkésőbb 45 nappal mindenki kézhez kapja, jelöltet ajánlani a szavazást megelőző 30 napig lehet. Az összegyűjtött 30-40 lapot a választási bizottságnak kell leadni, és máris jelöltté lett a polgár. Következménytől nem kell tartani, legfeljebb nem választják meg a sasfiókát. Egyesek szerint ez jobb is a listásnak, mert az elkövetkezendő másfél évben kőkemény számonkérésekre és felelősségre vonásra kell számítani.  


Hiszem, ha látom!  


Nem biztos, hogy elég lesz jól ütemezett látszatintézkedésekre támaszkodni. Vannak, akik szerint most már nem elég hetente hangoztatni a háttérben zajló tárgyalások örök érvényű sikereit, nem elég az önkormányzat udvarán parkoltatni pár hétig az önkormányzati járműveket, késő a főutcai kutyatelep problémáját is elbukható vizsgafeladatként kiadni. Lehet, hogy másfél év nem elég, de az új testülettől meg fogják követelni a változást.  


És nem csak házon belül hiányoltuk a történést. Magas szintről érkező intelmekkel, kecsegtetésekkel, majdani juttatást bizonygató ígéretekkel tele a padlás. Igaz, vélt vagy valós sérelmekre való tekintettel nem a városnak kell lemenni kutyába, de a politikai bizalmat igazolt, hogy igenis ki kell vívni. Talán dobni kellene valami erőt és befolyást igazoló csontot, és csak utána várni valamit a patriotizmus bástyájától. Sosem tudjuk meg, jó lett volna-e az Aquaplusos manőver, de tény, hogy nem történt semmi, és a szomszéd, sokáig attrakció nélküli város is elvágtázott mellettünk a csupán infrastrukturális fejlesztései révén.  


Ki is a hibás?  


Megannyi önkormányzati döntésből és elhatározásból nem lett semmi, bár mindenki (jól?) végezte a munkáját. Határozatok tömkelegei jegyzőkönyvezett ötletekké szelídültek. Nem egy, nem is hat, hanem hét ember nem tett intézkedést vagy előterjesztést egyik felhánytorgatható esetnél sem. Sokak szerint most nem hét, nem is hat, hanem egy embertől kell megkérdezni, ki állt mind felett, melyikőjük a felelős a történések elmaradt számonkéréseinél. Hat ember tudni véli a választ, ezért úgy döntött, kiállnak a sorból, mielőtt nagyobb kárt szenved a város, és mindezek mérlegelése után felelős szavazati döntést bíznak a harkányi polgárokra. Reméljük, a választások valóban felelősségteljesen zajlanak, nem megannyi kampány törvényszerű mocska fogja a harkányiakat jelentéktelen és múló apróságokkal befolyásolni.  


A nevek nem változnak, legfeljebb a sorrend lesz más  


Pártszinten is komoly fejtörést okozhat a jelöltállítás kérdése, hiszen értesüléseink szerint a siklósihoz hasonlóan most Harkányban terveznek mérést. Igaz, nem nagyot, csupán száz mintából, de kíváncsiak a közvéleményre, kit veszünk komolyan és kivel nem érdemes bajlódni sem. Ebből arra következtethetünk hogy a kormánypártunk bizony jelölteket fog indítani vagy támogatni. Egy ilyen információ az újjászerveződő helyi FIDESZ taglistájának összeállítását is megkönnyíthetné, ha a jelenlegi közszereplők mellett alternatívaként jönnének új nevek – csakhogy valószínűleg nem fognak.  


A fiatalok külföldön vannak, a családosok vidéken dolgoznak, az idősebbek politikai kampány áldozatául esnek, más meg nincs. Sok kampány korántsem objektív szavazati döntést készít elő. Amíg a miértekre tortaszelet vagy további ígéret a válasz, nem szabad felelősségteljes ikszekről beszélni.  


Ha nincs üzenet, az is üzenet  


Rovatainkat 3-4000 ember olvassa naponta, úgy Harkányban vagy Európa más országaiban, mint Pécsett és közelében is. Ott, ahol jelek és szóbeszédek szerint komoly pártvezérelt kampányiroda működik, aminek feladata többek között az internetes média figyelése és alakítása is. Dacára a manipulatív hozzászólásoknak, valamennyi politikai résztvevő számára azonos lehetőségekkel, független és objektív forrásként kívánunk részt venni a kampányban. Februárban valamennyi jelöltnek előre kiküldött, azonos kérdéseket teszünk fel, melyre az adott válaszokat és nyilatkozatokat pontozható rovatokban közzétesszük. A választás előtti napokban egy összesítőből az is kiderül, kit mennyire tart a város, vagy épp ki áll a szavazók elé tervek vagy ígéretek nélkül de szavazatokat (el)várva.