Beltéri ajtót, hómarót és teknősbékát is loptak már szálláshelyről

Belföldi hírek - szerző: HH

Az, hogy a távirányító elemei vagy a lámpa izzója rendszeresen hiányozik egy dolog. De hogy háromból két magyar és tízből kilenc lengyel szállásadónál lopott már vendég egyebek mellett törölközők, ágynemű és tévé mellett tűzoltó készüléket, hűtőrácsot vagy termosztatikus radiátorfejet is már egészen meglepő.

 

Gyakori a lopás a vendégek körében: tízből kilenc lengyel és háromból két magyar szállásadónál járt már enyveskezű vendég a Szállás.hu friss felmérése szerint. Honfitársaink körében a törölközők (66%), az evőeszközök (55%) és az ágyneműk (27%) fogynak legnagyobb arányban, de elektromos berendezéseket (21%), tisztálkodási szereket (21%) is előszeretettel visznek el a magyar vendégek.

 

A lengyeleknél is fogyó eszközök a textíliák, azonban a távirányítóból vagy órából elcsent elemek, az izzók vagy csavarok meglovasítása is általános. A kisebb értékű lopások jellemzőek, ezek járulékos költségével kalkulálnak is a szállásadók – mondta Szigetvári József, a cég vezérigazgatója. Komolyabb anyagi kárra is van azonban példa: sok szállásadónál a tévé és a kisebb elektromos berendezések, mint a vasaló vagy a vízforraló is fogyó eszköz. Olykor többszázezres veszteség is érheti a szállásadókat: akadt, akitől a bérelhető síléceket vitték el, és hómarót is lovasítottak már meg. A meghökkentő lopási esetek listájára a magyarok körében egy teknősbéka, egy aranyhal, egy a minibárból kiemelt hűtőrács és egy tűzoltó készülék kerültek fel. A lengyeleknél pedig egy lefolyódugó, egy tévé dekóder és egy komplett csaptelep elcsenése okozták a legnagyobb meglepődést.

 

A szállásadók fele nem foglalkozik az enyveskezű vendégekkel, számolnak ezzel a plusz költséggel. Persze ez a helyzet súlyosságától és a kár mértékétől is függ – tette hozzá a vezérigazgató. Ha jelentősebb dologról van szó és bizonyítható az eset, feljelentésre is sor kerülhet.

 

Jóval kevesebb azoknak a száma, akik személyesen járnak el az ügyben és felkeresik az illetőt. Ilyen esetben egyébként a vendégek kétharmada tagad és a feltételezést is kikéri magának. Csak minden ötödik tetten ért juttatja vissza az eltulajdonított dolgot, ötből ketten pedig kifizetik a kárt. Mind a magyar, mind a lengyel szállásadók alig harmada vezet feketelistát a problémás vendégekről.

 

Nem minden lopás, ami elsőre annak tűnik. Egy szállásadónál például csere történt: az evőeszközkészletet lecserélte a vendég egy silányabb, alumínium szettre. Egy partnerünk viszont csupán figyelmetlen volt. Arról számolt be, hogy elcsentnek hitt valamit, amit később maga talált meg – mondta Szigetvári József. – Persze nemcsak az előkerült holmi maradt így a szállásadón, hanem egy jó adag lelkiismeret-furdalás is, amiért lopásra gyanakodott.

 

A lába kélt dolgok között legnagyobb számban tűzoltó készülék, tévé, radiátor termosztatikus feje, aranyhal a kerti tóból, szárítókötél, WC papír és ülőke, minibárból polc és rács, beltéri ajtó, teknősbéka, elemek a tévé távirányítójából vagy órából, izzók, mosogatódugó, tévé dekóder, zuhanyfej, székből csavarok, konyhai csaptelep, síléc, hómaró, BBQ nyárs, recepcióról görgős szék.