Budapesten járt Herman Van Rompuy

Belföldi hírek - szerző: GR

 A várakozásoknál jobb gazdasági növekedési eredményre számít idén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő ezt azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón mondta, amelyet az Európai Tanács elnökével közösen tartott megbeszélésük után. Herman Van Rompuy arról beszélt, az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat.

(fotó: MTI / Beliczay László)

Orbán Viktor közölte: Magyarország azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy miután Magyarország nem része az eurózónának, és mivel a magyar gazdaság problémái – a kommunista múltja miatt – bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azokkal a magyar gazdaságpolitikai intézkedésekkel, így például az adóreformmal és a versenyképességet segítő lépésekkel kapcsolatban, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek, a magyar gazdaságnak viszont létfontosságúak.

Hozzátette, az Európai Tanács elnöke mindig nyitott volt azon megoldások iránt, amelyekkel Magyarország 2010 után próbálta és próbálja stabilizálni, növekedési pályára állítani gazdaságát. “Magyarország bejelentkezett az európai sikertörténet pozíciójáért, hiszen nagyon kevesen vagyunk az EU-ban olyanok, akik képesek lennénk egyszerre csökkenteni az államadósságot, kontroll alatt tartani az éves költségvetéseinket, és egyúttal növekedési pályára állítani a gazdaságot” – fogalmazott a kormányfő, aki utóbbira jó esélyt lát idén, és egyébként a várakozásoknál is jobb gazdasági növekedési eredményre számít.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, “az elnök úr személyében Magyarország egyik fontos barátját fogadtuk ma”. Ezzel kapcsolatban jelezte, a következő hét évre szóló uniós pénzügyi terv elkészítése nem jöhetett volna létre Herman Van Rompuy és stábja erőfeszítése nélkül, akiknek sikerült európai pénzügyi tervvé kovácsolniuk a tagállamok gazdasági szándékait.

Közölte azt is, hogy Magyarországnak fontos az eurózóna sikere, és bár nem vagyunk tagja a közös pénzt használó országok közösségének, de a magyar kormány minden olyan lépést támogat, amellyel helyreállítják a közös európai pénznem iránti bizalmat. Ezért Herman Van Rompuy számíthat Magyarország támogatására a bankunió és a pénzügyi-gazdasági koordináció ügyében.

A miniszterelnök szavait azzal zárta, reméli, hogy a magyar gazdaság 2013-ban – ha a növekedést is sikerül beindítania – egy olyan sikertörténetté válik, amely nemcsak Magyarországnak lesz fontos, hanem az európaiaknak is azt mutatja majd, válság idején is lehet egy közép-európai országban is sikeres gazdaságpolitikát folytatni.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tájékoztatón kijelentette: 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, remélhetőleg “már túl vagyunk a nehezén”, de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat. Kiemelte, a válságkezelésben elért eredmények ellenére nem lehet hátradőlni, fokozatosan és kitartóan tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé. Nincs alternatívája a reformok folytatásának, egyetlen ország sem léphet vissza – mutatott rá.

Hangsúlyozta, az uniós tagállamok gazdaságainak megerősítése növeli a versenyképességet. Tartós növekedésre és a foglalkoztatási szint emelésére van szükség, és ehhez a bankunió megteremtése is hozzájárulhat – vélekedett. Hozzátette, a munkahelyteremtés a legjobb stratégia, hogy jólétet biztosítsanak az európai polgároknak.

Kiemelte, a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről született megállapodás “jó és fontos” Magyarországnak és Európának egyaránt. Az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy a 27 uniós ország állam- és kormányfője vállalta a felelősséget, és nemzeti álláspontjaikat összehangolták a közös érdekek érvényesítéséért. Most az Európai Parlamenten a sor, hogy megerősítse ezt a sikert – fűzte hozzá.

A Európai Tanács elnöke  találkozott a köztársasági elnökkel

(fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Az Európai Unió és a tagállamok gazdasági, pénzügyi helyzetének alakulásáról tárgyalt a köztársasági elnök szerdán délelőtt az Európai Tanács elnökével. Áder János a Sándor-palotában fogadta Herman Van Rompuyt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága.

A magyar államfő gratulált az Európai Tanács elnökének ahhoz, hogy – a bonyolult gazdasági, politikai helyzet ellenére – sikerült megegyezésre jutni az unió következő költségvetéséről. “Herman Van Rompuyt külön köszönet illeti, hiszen megértette és felkarolta a kohéziós alapokkal és az agrártámogatásokkal kapcsolatos magyar álláspontot” – olvasható közleményben. 

Az Európai Tanács elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: még további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a megállapodásra az Európai Parlament is rábólintson, de annak a reményének adott hangot, hogy néhány hónapon belül megszülethetnek a többéves pénzügyi keret életbe léptetéséhez szükséges döntések.

A találkozón szó volt még a monetáris unió jövőjéről, illetve aktuális külpolitikai kérdésekről is.

És tárgyalt a házelnökkel is…

Az EU következő többéves költségvetési keretéről is megbeszélést folytatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyarországi hivatalos látogatáson tartózkodó Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája.

Kiemelték, a tárgyaláson a házelnök gratulált Herman Van Rompuynek a 2014-2020-re szóló pénzügyi keretről született megállapodáshoz, amelyet az Európai Tanács február 7-8-i ülésén fogadtak el. 

Az Európai Tanács elnöke a házelnökkel tartott találkozón azt mondta, remélhetőleg a megállapodást az Európai Parlament is jóváhagyja. 

Az EU további aktuális kérdéseit megvitatva tanácskoztak a Nyugat-Balkán országainak európai integrációs folyamatáról, valamint véleményt cseréltek a nemzeti kisebbségeknek az Európai Unióban betöltött szerepéről – idézték fel.

Kövér László egyebek mellett hangsúlyozta az Országgyűlés szerepét a nyugat-balkáni nemzeti parlamentek integrációs felkészítésében, míg Herman Van Rompuy a keleti partnerség országainak (Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország) európai integrációs törekvéseiről adott rövid áttekintést. 

A tárgyaláson szó volt a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések európai kezelésének lehetőségeiről is – olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)