Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

 Ukrajna: a Krími félszigeten az elmúlt napokban folyamatosak voltak az oroszbarát tüntetések. Az ukrán haditengerészet két hadihajóját az orosz flotta továbbra sem engedi be Szevasztopol kikötőjébe. Február 27-én felségjelzés nélküli katonák foglalták el a Krím-félszigeten lévő szimferopoli parlament épületét. Az őrök figyelmeztető lövései ellenére ukrán katonák kedden részben visszafoglalták a Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőteret. Jelzés nélküli egyenruhát viselő oroszbarát katonák néhány napja foglalták el a bázis légikikötőjét, magukat a Krími Önvédelmi Erők tagjainak vallván. Az orosz védelmi miniszter továbbra is azt állítja, hogy a fekete-tengeri flottán kívül nincsenek orosz katonák a Krím-félszigeten. (előzmények)  

 

 Kanada: a Bitcoin virtuális pénzre szakosodott kanadai bank, a Flexcoin bezárt. Közleménye szerint azért, mert hackerek 600 ezer dollárnyi bitcoint loptak el, a bank teljes online elréhető értékkészletét. A nyomozó hatóságokkal is együttműködő bank közölte, hogy nincsenek forrásai a további működéshez. (előzmények)  

 

 Kína: az 1987 óta a világörökség részének számító kínai nagy fal Pekingtől 70 kilométerre fekvő Mutienjü szakaszát kijelölték: graffitisek fújhatják tele.