Gondban lehetnek a magyar követségek 2014-ben

Belföldi hírek - szerző: GR

A Magyar Nemzet szerint nem lesznek könnyű helyzetben a külképviseletek a 2014-es parlamenti választásokkor, hiszen magyarok százezrei élhetnek majd szavazati jogukkal külföldön.

Az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek van ugyan magyar lakcímük, de külföldön dolgoznak, és így – ha kérik  – a szavazatukat is ott adhatják le – idézte fel a lap.

Becslések szerint magyarok százezrei vállalnak munkát a világ más országaiban, csak Londonban és környékén például százezer ember dolgozhat. A közkedvelt célpontok közé tartozik Németország és Ausztria is, miután 2011. május elsején a két ország megnyitotta Magyarország előtt is munkaerőpiacát.

Így főként ezeken a helyeken előfordulhat, hogy a külképviseleteken meg kell oldani, hogy nagyon sok ember adhassa le voksát a választás napján – írja a lap.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a 2010-es országgyűlési választásokon Angliában egyetlen londoni helyen lehetett csak szavazni. De Németországban csak kettő, egy berlini, és egy müncheni képviseleten tudták leadni voksukat. Ausztriában szintén egy helyen, Bécsben lehetett szavazniuk az éppen ott tartózkodó magyaroknak.

(Forrás: MNO/MTI)