Horvát-magyar közös járőrszolgálat

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A térségbe látogató hazai és külföldi turisták biztonságának érdekében Közös Határmenti Járőrszolgálatot tartanak a magyar és horvát rendvédelmi szervek. Az idegenforgalmi szezonban szervezett közös szolgálat a határsáv tíz kilométeres körzetéhez tartozó kapitányságoknak, így Harkánynak is rendszeres megerősítést jelent.

 

 

A horvát-magyar határrendészeti együttműködés keretében idén immár hatodik alkalommal – legutóbb a Harkányi Fürdőfesztiválon – került sor közös járőrszolgálatra a Siklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén – tájékoztatott Takátsy Zoltán rendőr őrnagy. A Siklósi Rendőrkapitányság hivatalvezetője hozzátette: tavasszal és a nyár eddig eltelt részében a szintén Siklósi Rendőrkapitánysághoz tartozó Sellyei Rendőrőrs működési területén található Dráva szakasz határvizén a Verőcei Rendőrség valamint a Donji Miholjaci Rendőrség munkatársaival járőröztek együtt a Siklósi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztályának munkatársai.

 

A turisztikai szezon kezdetével megnő a Dráva kedvtelési célú igénybevétele, mely elsősorban a kedvező időjárás mellett hétvégi időszakokra koncentrálódik. A vízfelületen illetve a parton, parti sávban tartózkodókra mind határrendészeti, mind természetvédelmi szempontból szigorú szabályok vonatkoznak. A határvízi közlekedés, csónakmotor használata, valamint a horgászatra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése szempontjából fontos a rendőri jelenlét.

 

Takátsy Zoltán őrnagy kiemelte: a közös járőrszolgálat célja nem a büntetés, hanem az, hogy látható és demonstratív rendőri jelenlétnek köszönhetően a továbbiakban és rend legyen az illegális migrációszempontjából terelő hatásúként értékelt Dráva folyón. A közös járőrszolgálatok alkalmával a horvát rendőri szervek egy-egy tagjával megerősített vízirendészeti járőrök az elmúlt hónapokban vízirendészeti szabálysértés elkövetése illetve engedély nélküli horgászat miatt intézkedtek magyar állampolgárokkal szemben.

 

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy bár a program tavasszal startolt, a nyári idegenforgalmi szezon csak most indul, és amíg tavasszal nem sokan vannak a vízen, a meleg nyári hónapokban a közös járőrszolgálatnak egyre nagyobb jelentősége lesz – zárta szavait a Siklósi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.